• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TAZİYE İLANLARI
  • SİYASET
  • İSLAM VE YAŞAM
  • ADIYAMAN
    SincikÇelikhanTutSamsatKahtaGölbaşıGergerBesni
  • SPOR MAGAZİN TEKNOLOJİ EĞİTİM ÖZEL HABER
  • Ara
SON DAKİKA:
12:45
Adıyaman Belediyesi’nden 6 bin kişiye aşure ikramı - Videolu Haber
12:15
Adıyaman’da anlamlı Muharrem buluşması
11:45
Gökçay Köyü’nde aşure programıyla birlik ve beraberlik mesajı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Mehmet Metiner'den anayasa tartışmaları çerçevesinde HÜDAPAR'a destek
GENEL
Yayınlanma: 18 Eylül 2024 - 10:45

Mehmet Metiner'den anayasa tartışmaları çerçevesinde HÜDAPAR'a destek

ANKARA (PHA) - Gülbahar SÜNGÜ - AK Parti eski milletvekili Mehmet Metiner, anayasanın 4. maddesi üzerine yapılan tartışmalarda özgür tartışma hakkını savunarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu. HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun anayasanın 4. maddesiyle ilgili değişiklik talebine destek veren Metiner, bu talebin demokratik bir hak olduğunu ifade etti.

GENEL
18 Eylül 2024 - 10:45
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Mehmet Metiner’den anayasa tartışmaları çerçevesinde HÜDAPAR'a destek
CHP'nin ideolojik etkisinin hâlâ güçlü olduğunu belirten Metiner, "Gerçek bir köklü anayasal değişiklik şu an için imkânsız" dedi.

"CHP'nin Zihniyeti Hâlâ Etkin"

Metiner, CHP’nin resmi olarak iktidarda olmamasına rağmen ideolojik ve zihniyet bazında hâlâ etkili olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“CHP bedenen iktidarda değil, fakat ruhu ve zihniyetiyle hâlâ iktidarda. 1937'de Anayasaya eklenen ve 6 okla simgelenen ilkeler, anayasal anlamda hâlâ geçerliliğini koruyor. CHP’nin bu ideolojik zaferini küçümsememek gerekir. Öyle ki, en muhalif olanları bile kendine benzetebiliyor.”

Metiner, bu durumun anayasal değişikliklerin önünde büyük bir engel teşkil ettiğini ve gerçek bir reformun şu an için mümkün olmadığını savundu.

Anayasa'nın 4. Maddesi Üzerine Tartışmalar

Anayasa'nın ilk dört maddesi, devletin değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez temel ilkelerini içeriyorHÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, anayasanın 4. maddesi üzerinde değişiklik yapılması gerektiği yönündeki çıkışı, kamuoyunda geniş yankı buldu. Yapıcıoğlu, bu maddenin, "gelecek nesillerin iradesine ipotek koyduğunu" öne sürerek, demokratik bir anayasa için bu değişikliklerin yapılması gerektiğini savundu.

Mehmet Metiner ise, bu talebi savunarak anayasanın demokratik bir anlayışla yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı. "Değiştirilmesi teklif dahi edilemez" anlayışının anti-demokratik olduğunu belirten Metiner, devletin milli sembollerinin (başkent, bayrak, resmi dil gibi) korunarak diğer hükümlerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Metiner şu ifadeleri kullandı: “Anayasanın ilk 3 maddesi, demokratik ve özgürlükçü bir anlayışla yeniden yazılmalıdır. Bir anayasanın değiştirilemez olması, demokrasiye uygun bir durum değildir.”

AK Parti’den Tepki: "Anayasa'nın 4. Maddesi Tartışma Konusu Değil"

Metiner’in açıklamaları, AK Parti’nin mevcut politikalarıyla örtüşmedi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, HÜDAPAR’ın anayasanın 4. maddesiyle ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Çelik, "Anayasa'nın 4. maddesiyle ilgili bir tartışmamız yoktur ve bu yöndeki değişiklik taleplerini uygun bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu açıklama, AK Parti'nin anayasanın temel ilkeleri konusunda değişikliğe sıcak bakmadığını bir kez daha gösterdi. Metiner ise bu tutumu eleştirerek, partinin bazı unsurlarının demokratik reformlara kapalı olduğunu ima etti.

Metiner’den Sitem Dolu Açıklama

Ömer Çelik’in açıklamalarına karşı Mehmet Metiner, sosyal medya üzerinden dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Metiner, AK Parti içindeki bazı kişilerin zamanla ilkelerinden uzaklaştığını vurguladı. Şu ifadeleri kullandı:

“İnsanın ömrünün sonunda onca yıl mücadele ettiği şeye dönüşmesi ne büyük bir trajedidir Rabbim! İnsanın üç günlük dünyada güç sahibi olabilmek veya gücünü koruyabilmek için kendisi olmaktan çıkması ne üzücü bir akıbettir Rabbim!”

Metiner’in bu açıklamaları, özellikle Ömer Çelik’e yönelik bir eleştiri olarak yorumlandı.

CHP ve HÜDAPAR Arasındaki Tartışmalar Büyüyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, HÜDAPAR’ın anayasanın ilk dört maddesine yönelik itirazlarına sert tepki gösterdi. Özel, HÜDAPAR’ı "bayrağa, İstiklal Marşı'na, Cumhuriyet'e karşı olmakla" suçladı. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, HÜDAPAR’a karşı tavrını netleştirmesi yönünde çağrıda bulundu.

Yapıcıoğlu ise CHP'ye 72 saat süre vererek, anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili CHP’nin geçmiş beyannamelerinden örnekler üzerinden yanıt istedi. Bu süreçte, Metiner, HÜDAPAR'a verdiği desteği yineleyerek özgür tartışmanın demokrasinin temeli olduğunu savundu.

Anayasa Tartışmaları Ne Anlama Geliyor?

Türkiye’de anayasanın değiştirilemez maddeleri üzerindeki tartışmalar, dönem dönem farklı siyasi partiler ve gruplar tarafından gündeme getiriliyor. Özellikle 1924 Anayasası’ndan beri süregelen bu maddeler, devletin temel ilkelerini belirliyor ve herhangi bir değişiklik önerisi, siyaset sahnesinde ciddi gerilimlere neden oluyor. HÜDAPAR’ın bu talebi, bu nedenle hem hükümet kanadında hem de muhalefette geniş bir yankı uyandırdı.

Kaynak : PHA

EDİTÖR
Bot
Bot
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Adıyaman Belediyesi’nden 6 bin kişiye aşure ikramı - Videolu Haber
Adıyaman Belediyesi’nden 6 bin kişiye aşure ikramı - Videolu Haber
Adıyaman’da anlamlı Muharrem buluşması
Adıyaman’da anlamlı Muharrem buluşması
Gökçay Köyü’nde aşure programıyla birlik ve beraberlik mesajı
Gökçay Köyü’nde aşure programıyla birlik ve beraberlik mesajı
Adıyaman’da film gibi narkotik operasyonu: Yolcu gibi davranan 3 şüpheli tutuklandı - Videolu Haber
Adıyaman’da film gibi narkotik operasyonu: Yolcu gibi davranan 3 şüpheli tutuklandı - Videolu Haber
Son Haberler
Adıyaman Belediyesi’nden 6 bin kişiye aşure ikramı - Videolu Haber
Adıyaman Belediyesi’nden 6 bin kişiye aşure ikramı - Videolu Haber
Adıyaman’da anlamlı Muharrem buluşması
Adıyaman’da anlamlı Muharrem buluşması
Gökçay Köyü’nde aşure programıyla birlik ve beraberlik mesajı
Gökçay Köyü’nde aşure programıyla birlik ve beraberlik mesajı...
Adıyaman’da film gibi narkotik operasyonu: Yolcu gibi davranan 3 şüpheli tutuklandı - Videolu Haber
Adıyaman’da film gibi narkotik operasyonu: Yolcu gibi davranan 3 şüpheli...
Silah bırakan PKK’lıların kimlikleri: Bese Hozat'ın gerçek adı Hülya Oran
Silah bırakan PKK’lıların kimlikleri: Bese Hozat'ın gerçek adı...
Adıyaman İlçeleri
  • Adıyaman
  • Besni
  • Çelikhan
  • Gerger
  • Gölbaşı
  • Kahta
  • Samsat
  • Sincik
  • Tut
Adıyaman Belediyesin'de Skandallar Bitmiyor!!
Adıyaman Belediyesin'de Skandallar Bitmiyor!!

Ana Sayfa
GÜNDEM
EKONOMİ
SAĞLIK
TAZİYE İLANLARI
SİYASET
İSLAM VE YAŞAM
ADIYAMAN
SPOR
MAGAZİN
TEKNOLOJİ
EĞİTİM
ÖZEL HABER
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • EĞİTİM
  • Kahta
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin

  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizdeki yazı , fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz
Copyright © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim