DSİ, Şanlıurfa’ya yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.
Bu kapsamda yapımı sürdürülen Mardin Ceylanpınar Ovaları Sulamaları 3. Kısım Şebeke Yapım İşi MC3 Sulama Şebekesi İnşaatında çalışmalar tam hız devam ediyor.
Proje de Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçelerine bağlı ve cazibeyle sulanacak olan 163 bin 330 dekarlık zirai arazilerin Mardin-Ceylanpınar ana kanalaının son kısımlarında yer alan sulama prizlerlerinden alınacak lan su zirai arazilere ulaştırılarak bu arazilerin sulanması ve yörenin enerji problemine katkı da bulunması amaçlanıyor.
Şebeke inşaatının tamamlanmasıyla birlikte halen yer altı suyu ile yapılan sulama sona erecek ve yıllardır bölgenin en büyük problemi olan enerji sorununun çözümünde büyük bir mesafe alınmış olacak.
Yörede bereketi arttıracak proje, köyden kente göçün de önüne geçecek. 2024 yılına kadar tamamlanması beklenen projeden Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçelerine bağlı; Tepecik, Kovalı, Atlı, Kanatlı, Kutluca, Alanlı, Konak, Denktaş, Ahmetli, Yazıcık, Beşbudak, Başaran, Kartallı, Bağrıbütün, Yıldızlı, Aşağımenteşe, Yukarımenteşe, Akbaş, Diktepe, Leventler, Çatalca, Karaca, Gündoğdu ve Dedeköy yerleşim yerleri faydalanacak. 2020 yılında ise projede 25 bin dekar şebeke inşaatı tamamlanarak kısmi kabül amaçlı su verilmesi hedefleniyor.
Projenin tamamlanmasıyla halen tarımda kullanılan yeraltı suyu yerine Atatürk Baraj gölünden alınan ve Mardin Ceylanpınar ana kanalı vasıtasıyla iletilecek olan su kullanılacak. Bu şekilde tarımda enerji sorunu da giderilecek. “Mardin Ceylanpınar Ovaları Sulamaları 3. Kısım Şebeke Yapım İşi” nin tamamlanması yaklaşık 16 bin kişiye iş imkanı olacak hem de yıllık 112 milyon 480 bin net gelir artışı sağlanacak.
Kaynak : PHA